της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ενω.Ψυ.Π.Ε.,
μελών, και φορέων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων,
σε σχέση με την πανδημία του COVID-19

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

ΕΥΓΕΝΊΑ Α. ΣΟΥΜΆΚΗ

ΑΝ. ΚΑΘΗΓΉΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΉΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΚΡΉΤΗΣ, ΨΥΧΑΝΑΛΎΤΡΙΑ, ΜΈΛΟΣ Ε.Ε.Ψ.Ψ

ΔΗΜΉΤΡΗΣ Κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΌΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΌΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΉΣ ΕΚΠΑ,

ΜΈΛΟΣ Ε.Ε.Ψ.Ψ

06/04/2020

Η επιδημία του κορωνoϊού χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση, τη γρήγορη εξάπλωση και την οικουμενική της διάσταση.
Ταυτόχρονα η άγνοια για το είδος του συγκεκριμένου ιού διαμόρφωσε ιδιαίτερες συνθήκες στην αντιμετώπισή του, που χαρακτηρίζονται κυρίως από μέτρα περιορισμού και απομόνωσης τόσο σε ατομικό, οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Οι νέες αυτές συνθήκες διαμόρφωσαν μία κατάσταση προσαρμογής του ψυχισμού στις επιβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες, κατάσταση που προσομοιάζει με την αντίστοιχη των εφήβων. Όπως είναι γνωστό η αναπτυξιακή φάση της εφηβείας χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, νέα άγχη και προβληματισμούς τόσο στο επίπεδο των εξωτερικών αλλαγών όσο και στην ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.
Πώς βιώνει λοιπόν ο έφηβος την τρέχουσα κρίση και με ποιο τρόπο θα καταφέρουν οι γονείς να "εμπεριέξουν" τα άγχη της εφηβείας;

09/04/2020

Η Διεπιστημονική ομάδα του Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην προσπάθεια της να συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει την μετάφραση – προσαρμογή στην Ελληνική γλώσσα του βιβλίου «I have a question about Coronavirus” των Arlen Grad Gaines και Meredith Englander Polsky. Το βιβλίο είναι μέρος της βραβευμένης σειράς βιβλίων “I have a question about…” και αποτελεί μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλα τα παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με ΔΑΦ ή άλλες ειδικές ανάγκες) στην επεξεργασία των αλλαγών στην καθημερινή τους ζωή και να βοηθηθούν να περιορίσουν τα άγχη και τους φόβους τους. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά στην ιστοσελίδα των συγγραφέων

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ: ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

12/04/2020

Του Κωνσταντίνου Κώτση και της Ιουλιανής Κούλλουρου

 

©2020 by HSCAP