Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Με το παρόν σύντομο ενημερωτικό σημείωμα θα ήθελα να ενημερωθεί καταρχήν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και στη συνέχεια όλοι οι συνάδελφοι αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την ειδικότητά μας και απασχόλησαν τη Διυπουργική Επιτροπή Υγείας-Παιδείας στην οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με τίμησε με την πρότασή του να αποτελώ τακτικό μέλος. Στη διάρκεια του 1 έτους που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν 5 συνεδριάσεις της επιτροπής και στις 3 από αυτές (στην 1η, 2η και 5η) εισηγήθηκα μεταξύ των άλλων και θέματα άκρως επείγοντα που αφορούν την Παιδοψυχιατρική και για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις-προτάσεις.

Α. Στην 1η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής η Παιδοψυχιατρική ήταν κύριο θέμα στην ατζέντα και εισηγήθηκα κατόπιν συνεννόησης και με το ΔΣ της Εταιρείας αναφορικά με τα δύο μείζονα θέματα που απασχολούσαν από δεκαετιών την Παιδοψυχιατρική κοινότητα:

1. Την ενίσχυση με πανεπιστημιακούς παιδοψυχιάτρους των πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας

2.Την άμεση αναγκαιότητα για ίδρυση πανεπιστημιακής παιδοψυχιατρικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη και εγκατάστασή της στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η διυπουργική επιτροπή ομόφωνα υιοθέτησε και τα 2 αιτήματα και μου ανέθεσε εισήγηση για τη 2η διυπουργική προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Β. Στη 2η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής εισηγήθηκα και τα δύο θέματα και σε ό, τι αφορά το δεύτερο υπήρξε ομόφωνη απόφαση - πρόταση της διυπουργικής επιτροπής για επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης και εγκατάστασης στο ΑΧΕΠΑ της πανεπιστημιακής παιδοψυχιατρικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη (διαδικασία που ήδη είναι στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ). Σε ό, τι αφορά το πρώτο θέμα ομόφωνα η επιτροπή εισηγήθηκε στα αρμόδια υπουργεία τη διάθεση για πανεπιστημιακούς παιδοψυχιάτρους πέντε θέσεων (δύο για την Αθήνα, δύο για τη Θεσσαλονίκη και μία για την Κρήτη) από τις θέσεις που θα διαθέσει το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας. Από αυτές τις θέσεις ήδη η μία για την Αθήνα (Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής) για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει δρομολογηθεί και αναμένεται άμεσα η προκήρυξή της. Για τις υπόλοιπες δεν έχω καμία ενημέρωση πέραν του ό, τι ατύπως ενημερώθηκα ότι οι θέσεις που είχαν διατεθεί για τη Θεσσαλονίκη τελικώς δεν θα προκηρυχθούν άμεσα επειδή η διάθεσή τους από το Υπουργείο Παιδείας δεν έγινε όπως στην Αθήνα με προσδιορισμένο το γνωστικό αντικείμενο και έτσι προηγήθηκαν άλλες ειδικότητες. Αυτό είναι ένα ζήτημα που στην επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής θα το θέσω εκ νέου προκειμένου να προασπίσουμε τα δεδομένα.

Γ. Υπήρξε μία μεγάλη αναστάτωση στους πανεπιστημιακούς συναδέλφους της Αθήνας μετά από μια απόφαση της ΓΣ της Σχολής το καλοκαίρι του 2018 αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία θα προκηρύσσονται οι νέες θέσεις και οι εξελίξεις των μελών ΔΕΠ. Στην 5η διυπουργική επιτροπή που έθεσα το θέμα διευκρινίστηκε ότι αυτό το ζήτημα αφορά πράγματι κάποιες ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κορμού, όπως η Παιδοψυχιατρική, για την οποία δεν υφίσταται ζήτημα, και όλες οι νέες θέσεις όπως η προσφάτως εγκεκριμένη (15/03/2019) προκηρύσσονται με γνωστικό αντικείμενο "Παιδοψυχιατρική".

Κλείνοντας, θεωρώ ότι πράγματι τη χρονιά που πέρασε πετύχαμε στόχους ετών. Η συμβολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλου σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ανεκτίμητη και θέλω να το επισημάνω με έμφαση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά εκτιμώ ότι το μείζον θέμα σε αυτή τη φάση είναι να εξασφαλίσουμε τις υπόλοιπες 4 θέσεις που η διυπουργική αποφάσισε και εισηγήθηκε για την πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική και ο πιο ασφαλής δρόμος για αυτό είναι η διάθεση των θέσεων από το Υπουργείο Παιδείας να γίνεται με προσδιορισμένο το γνωστικό αντικείμενο.

 

Με εκτίμηση,

Στέλιος Χριστογιώργος

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής

Παιδοψυχιατρική Κλινική

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"

© 2020 by ISL Networks

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now